Novosti

14.10.2019

PANAMERA ZA RACIONALNE: Testirali smo Kiju ProCeed 1.6 CRDi GT Line
jutarnji.hr, 25.09.2019

Prije samo dva desetljeća odnos većine vozača prema korejskim automobilima bio je potcjenjivački i nikome ni na kraj pameti nije bilo da će u kratkom vremenu Kia postati svjetski relevantan igrač u auto businessu.

 

Koliko je daleko dogurala pokazuje da si danas dopušta nešto što i najveći rijetko rade: luksuz lansiranja image maker modela, prvo fantastičnog Stingera, a sada i transformiranog ProCeeda, automobila kojima ne puca na visoke prodajne brojke, već konkurenciji pokazuje snagu i moć, a vlasnicima daje posebniji dizajnerski, pa time i vozački doživljaj. Novi ProCeed iznenadio je – sve. Zadržao je ime, ali i doživio potpunu koncepcijsku transformaciju. Dosad vrlo lijep coupe postao je nešto sasvim drugo – atraktivan shooting brake automobil, koktel karavana i coupea.

Na draži mu daje iznimna rijetkost takve ideje dosad rezervirane uglavnom za premium klasu i činjenica da je realizirana gotovo senzacionalno. Stražnji dio izgleda kao „pljunuti“ Porsche, što zbog vrlo slične tanke forme svjetala, što zbog samih oblina karoserije.

 

Vlasnici se sigurno neće buniti na takav dizajnerski copy-paste, tim više što je i sa strane gledano Kia dobar lovac na poglede, unatoč velikim prevjesima. Kromirani okviri prozora daju privid elegantnog coupea, mada sama krovna linija nema tako drastičan pad.

Karoserija sportski povišenih bokova pritom je niža za dva i pol centimetra od klasičnog Ceeda i pet centimetara od karavanskog, a zasad jedina oprema GT Line s aerodinamičkim dodacima, muskulaturnijim branicima, 17-colnim naplacima i crnim staklima dolazi kao fini začin. Kromirane blende „ispuha“ pritom su samo dobre varalice s mrežastim ispunom, jer se stvarna ispušna cijev nalazi ispod branika.

 

I mislite li da je pogled straga bočno loš, varate se. Kroz crna stakla sve se dobro vidi, ali zato malo glavno stražnje staklo daje jako slabu sliku zbivanja iza samog auta, kao da ste u pravom sportskom coupeu. Veći oslonac su retrovizori, a pri parkiranju i senzori i kamera.


Niža karoserija, jače položeno prednje staklo i zatvoreniji stražnji dio interijera tvore djelomice drukčiju, ponešto sportskiju atmosferu za volanom, iako su armatura, veliko bogatstvo opreme i upadljivo kvalitetna izrada s materijalima visokih standarda identični kao u klasičnom Ceedu. Malo niža karoserija traži i malo veću prignutost prilikom ulaska i izlaska, ali prostora je i na stražnjem sjedalu jednako kao u običnom Ceedu.

S obzirom na kosinu stražnjeg dijela prtljažnik iznenađuje volumenom. Skupa s pretincima ispod preklopne podnice mjeri 594 litre, samo 30 litara manje od prtljažnika karavanskog modela, a taj je najveći u kompaktnoj klasi i veći od mnogih u višim klasama. ProCeed dakle, nije samo šminker nego i prijevoznik dobrog kalibra.
Takvom, ujedno i profinjenom lifestyle automobilu, zvukom i uglađenošću možda bi bolje pristajao jedan od poznatih Ceedovih turbobenzinskih motora, ali i 1,6-litreni dizel sa 136 KS i 280 Nm u sprezi sa solidnim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem fina je mjera i dobar kompromis dizelske živahnosti i niske potrošnje.

 

Kultiviran motor ima snage i momenta dovoljno i za lagodnu vožnju bržim tempom i 1365 kilograma težak i aerodinamičan automobil, jednako dugačak kao karavanski Ceed, nije mu preteško breme. Nije bučan ni grub, dobro potegne od starta, vrlo je solidan u međuubrzanjima i ugodno tih i potentan na autocesti.

 

 

Potrošnja mu je očekivano niska, normalnim pristupom ispod šest litara. Provjerena šasija, multilink ovjes straga i ukupno malo tvrđe podešeno podvozje dobra su osnova čvrstom ležanju i sigurnim prolascima zavoja, premda kad oštrina vožnje uzme maha malo direktniji volan bio bi dobrodošao plus.
Sve u svemu, vrlo zanimljiv i u startu vrlo bogato opremljen boutique automobil za one istančanijeg dizajnerskog stila i ukusa. Skup? Kako kome… Od jednako opremljenog i motoriziranog karavanskog Ceeda košta 14 tisuća kuna više.

 

 

 

 

 

Za gledanje originalnog članka kliknite OVDJE!

 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više