Novosti

25.10.2019

Kia razvija radarski tempomat s tehnologijom strojnog učenja (SCC-ML)

Tehnologija će s prepoznavanjem i analizom uzoraka vožnje kreirati personaliziranu autonomnu vožnju

Kia Motors - najstariji južnokorejski proizvođač automobila – najavila je da će zajedno s ostalim članovima poslovne skupine Hyundai Motor Group (HMG), razvijati radarski tempomat, koji će kao prvi na svijetu koristiti strojno učenje (Smart Cruise Control Machine Learning). Radi se o tehnologiji koja uključuje vozačeve uzorke autonomnog načina vožnje kako bi se prilagodila vozaču.

Sustav asistencije, koji kao prvi na svijetu koristi AI, ubuduće u svim vozilima Kia
Tehnologija, prva ovakva u automobilskom svijetu, kao dio sustava asistencije za pomoć vozaču (ADAS) obuhvaćat će umjetnu inteligenciju (AI). Sustav će postepeno ugrađivati u buduća vozila Kia, kao i u sestrinske Hyundai i Genesis, a kao prvi model dobit će ga Genesis GV80.

Radarski tempomat preduvjet je za autonomnu vožnju i od suštinskog je značaja za ADAS, jer održava razmak do vozila ispred tijekom vožnje brzinom koju je vozač podesio.

SCC-ML kombinira AI i SCC u sustav koji uči od vozačevih voznih navika. Strojnim učenjem radarski tempomat autonomno vozi s identičnim uzorcima kao vozač.

Kod današnjih radarskih tempomata vozač ručno prilagođava vozne uzorke, kao što su npr. razmak do vozila ispred i ubrzavanje. Stoga ih je danas vrlo teško točno podesiti SCC sukladno željama vozača bez upotrebe tehnologije strojnog učenja.

Primjerice, isti vozač zbog različitih okolnosti različito ubrzava pri visokim, srednjim i niskim brzinama, ali nije moguće točnije podešavanje. Zato se kod aktiviranog radarskog tempomata vozilo drugačije odaziva od željenog, što vozači osjete i zbog nelagode izbjegavaju masovniju upotrebu ove tehnologije.

Skupina je sama razvila SCC-ML koji djeluje na sljedeći način: prvo senzori (npr. prednja kamera i radar) neprestano prikupljaju informacije o vožnji i šalju ih u centralno računalo. Isto nakon toga od prikupljenih informacija izdvaja bitne detalje i tako identificira vozačeve uzorke. Tijekom ovog procesa koristi se tehnologija umjetne inteligencije koja se zove algoritam strojnog učenja.

Uzorak vožnje čine tri dijela: razmak do vozila ispred, ubrzanje (kako brzo vozilo ubrzava) i odzivnost (kako brzo se odaziva na uvjete vožnje). Pored toga u obzir se uzimaju i uvjeti vožnje i brzine.

Tako, na primjer, prikuplja podatke pri održavanju kratkog razmaka do vozila ispred tijekom spore vožnje, gradske vožnje i tijekom ubrzavanja na preticajnoj traci. S uzimanjem u obzir navedenih situacija SCC-ML analizira više od 10 tisuća uzoraka i tako razvija fleksibilnu tehnologiju radarskog tempomata koja se prilagođava navikama vozača.

Informacije o vozačevim uzorcima redovito se osvježavaju pomoću senzora koji se odazivaju na najnoviji stil vožnje vozača. Pored toga je SCC-ML programiran tako da ne uzima u obzir opasne navike vozača zbog čega unapređuje svoju pouzdanost i sigurnost.

Zasad sustav SCC-ML ne omogućava podešavanje za dva vozača u jednom vozilu, ali se sustav već nakon jednosatne vožnje prilagođava drugom vozaču. Ubuduće skupina HMG planira raširiti djelovanje sustava i na krivudave ceste ili kod promjene voznih traka.

S dolazećim sustavom asistencije za autoceste (Highway Driving Assist), koji uključuje automatsku promjenu vozne trake, SCC-ML će krenuti u stupanj 2,5 autonomne vožnje.

Kia. Prva u razvoju.

***

Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više